Medlemsinformation

Nedan har vi samlat relevant information för dig som är medlem. Informationen finns även att ladda hem som pdf: Brf Härden info.pdf

Anslagstavla

I porten mot Bysistorget finns en anslagstavla. Där finns information om fastighetsförvaltning samt namn och kontaktinformation till medlemmarna i styrelsen, samt annat som kan vara av intresse för de boende.

På bottenvåningen till vänster om hissen finns även en anslagstavla där du som boende kan sätta upp meddelanden.

Felanmälan

Driftia sköter fastigheten, de nås på info@driftia.se eller tel 08-744 44 33, eller via deras hemsida, www.driftia.se.

Namnskylt

Fastighetsskötaren/styrelsen står för namnskylt på dörren samt namnlista i entrén. Detta uppdateras vid inflyttning. Om du vill ha en annan dörrskylt får du ordna det själv. Om du har önskemål om ändringar på tavlan i entrén, kontakta styrelsen. Egna lappar får inte sättas upp.

Nycklar

Din dörrnyckel går till alla gemensamma utrymmen i huset. I dörren till din lägenhet finns en säkerhetscylinder som ska försvåra för obehöriga att ta sig in i din lägenhet. Den aktiveras genom att du trycker ner den lilla spärren på dörrens gavel. Dörren kan därefter inte öppnas med låsvredet inifrån - däremot med nyckel. Nya nycklar görs hos AB Hornsplans Låsservice på Ringvägen 17. Om du vill göra en ny huvudnyckel gäller följande:

Ta kontakt med styrelsens nyckelansvarige (Kristina Gustafsson) via hemsidans kontaktformulär och ange nyckelns nummer, önskat antal nycklar och ett telefonnummer som låsfirman kan ringa. Nyckelansvarig beställer sedan nyckeln/nycklarna hos låsfirman.
Låsfirman kontaktar dig när din beställning är klar och du betalar själv din/dina nycklar vid uthämtning. Uppge då ditt namn, din adress och ta med legitimation. Observera att du  måste kunna styrka att du är medlem i vår förening med köpeavtal och legitimation om styrelsen så önskar.

Vid försäljning: Vänligen kontrollera att antal uttagna nycklar stämmer med det antal nycklar ni lämnar till nästa boende. Om antalet nycklar inte skulle stämma, är det säljarens ansvar att informera nyckelansvarig samt köpare.

Trapphus

Trapphusen ska, enligt brandmyndighetens bestämmelser, vara fria från föremål som exempelvis cyklar, barnvagnar, soppåsar, pulkor, skor mm. 

Vädringsbalkonger

Mellan varje våningsplan (2 tr och uppåt) finns vädringsbalkonger. Dessa får inte utnyttjas som rökrum eller förvaringsplats/förråd.

Tvättstuga

I källaren finns tvättstuga tillgänglig för alla. Du bokar tvättid med tvättcylinder som har samma nummer som din lägenhet (obs – inte det nummer som gäller för folkbokföring). Förteckning över boende och lägenhetsnummer finns uppsatt innanför källardörren. Om du saknar tvättcylinder, kontakta fastighetsskötaren. Bokning med ”papperstussar” mm accepteras inte. Glöm inte parkera din cylinder på den undre tavlan när du är klar i tvättstugan. Om du inte vill att någon ska komma in i tvättstugan under tiden du tvättar, kan du låsa dörren genom att sätta in cylindern i därför avsett hål i dörren in till tvättstugan. OBS! Cylindern får inte blockera dörren nattetid p.g.a. säkerhetsskäl! Städning av tvättstugan sker en gång per vecka av städfirma men du ska efter användning se till att det ser fräscht ut, ta bort ludd från torktumlaren, torka av bänkar, maskiner och torkskåp. Det är absolut förbjudet att färga textilier i maskinerna, då färgrester kan förstöra grannarnas tvätt.

Källaren

Av brandsäkerhetsskäl är det förbjudet att ställa föremål i gångarna i källaren. Det är också förbjudet att förvara brandfarliga och explosiva vätskor, gaser eller liknande i förråden.

Gården

På gården finns utemöbler och en gemensam grill. Om du vill boka grillen finns kalender vid dörren ut till gården. På sommaren behövs hjälp med blomvattning – skriv gärna upp dig i samma kalender.

Soprum – källsortering

På gården finns soprum med källsortering samt möjlighet att lämna grovsopor av mindre storlek.
Du kan sortera:

  • Matavfall
  • Förpackningar av glas – färgat och ofärgat. (Vanliga dricksglas mm består av annan glasmassa och ska inte sorteras här, inte heller porslin – lägg i grovsoporna).
  • Förpackningar av metall. (Exempelvis konservburkar, kapsyler, kaviartuber. Andra mindre metallföremål läggs i grovsoporna).
  • Förpackningar av plast. (Andra plastföremål som leksaker, blomkrukor får inte läggas här – lägg i grovsoporna).
  • Tidningar, kontorspapper mm. (Kuvert ska inte läggas här, eftersom limmet inte löses upp i processen på pappersbruket. Lägg i vanliga soppåsen).
  • Kartonger,wellpapp och övriga pappersförpackniningar. Pressa gärna ihop kartongerna så att mer får plats. Snören slängs i vanliga soppåsen.
  • Glödlampor och batterier.
  • Småelektronik.
  • Mindre grovsopor.

OBS stora möbler, byggsopor, bilbatterier, färgrester och uttjänta vitvaror får inte lämnas i grovsoprummet, utan måste lämnas vid någon av Stockholms stads återvinningscentraler. 

Cyklar

På gården finns plats för cyklar. En gång per år ombeds de boende att märka upp sina cyklar med namn, de som förblir omärkta fraktas bort.

Trivsel och ordning

Föreningen har en brevlåda i entrén. Där är du välkommen att lägga ner förslag som kan förbättra vår boendemiljö och öka trivseln i fastigheten.

Att visa hänsyn grannar emellan är extra viktigt mellan kl. 22.00– 07.00. Då får du inte borra, spika eller ha hög volym på TV/stereo. Anpassa överhuvudtaget ljudet på din TV, dator eller stereo så att dina grannar inte blir störda. Blir du störd av dina grannar, försök i första hand kontakta dem själv. Om det inte hjälper, kontakta styrelsen. Informera gärna dina grannar i god tid innan du har fest, t.ex. med lapp på anslagstavlan. Acceptansen brukar öka om man får information i förväg.

Var rädd om vårt trapphus när du bär upp stora möbler och annat. Du får inte skaka mattor, sängkläder mm från balkong/fönster så att det stör grannar. Mata inte heller fåglar – det drar till sig råttor och andra skadedjur.

Blomlådor ska sitta på insidan av balkongräcket. 

P.g.a. brandrisken får man inte grilla med kol- eller gasgrill på balkongen.

Du bör inte hälla ut matlagningsfett och frityrolja i vasken. Det hamnar i rörsystemet och stelnar, med stopp som följd. Låt fettet stelna, torka bort med papper som du slänger i soporna. Större mängder kan man hälla i en plastflaska och slänga i soporna.

Renovering

Planerar du att renovera din lägenhet? Kontakta styrelsen om det är en större renovering, eller om den kommer att bli störande för övriga i huset. Du behöver begära tillstånd från styrelsen innan en renovering kan påbörjas som inkluderar något av följande: 

  • Renovering av våtutrymmen eller andra åtgärder som påverkar vatten/avlopp
  • Renovering som påverkar ventilation
  • Renovering som ändrar planlösningen

Mer information om vad som gäller vid renovering finns att hämta här:

Andrahandsuthyrning

Från föreningens sida önskar vi att du själv bor i din lägenhet, eftersom aktiva och ansvarsfulla medlemmar är en förutsättning för att bostadsrättsföreningen ska fungera. Men självklart finns omständigheter och situationer då andrahandsuthyrning medges.

Följande omständigheter medger andrahandsuthyrning:

  • Arbete / studier / vård av anhörig på annan ort till vilken man inte kan pendla.
  • Provsamboende
  • Sjukdom
  • Rätt att hyra ut till egna barn
  • Om man har för avsikt att bosätta sig i lägenheten efter pensioneringen, kan man hyra ut under en övergångsperiod

För att styrelsen ska kunna bevilja andrahandsuthyrning måste en ansökan lämnas in. Blanketten finns att hämta här.  Notera även att kontraktskopia skall vara inlämnad till styrelsen innan inflyttning sker. Ansökan gäller maximalt ett år i taget och måste därefter förnyas. Uthyrning till juridisk person medges ej.

Bostadsrättsinnehavare som upplåter lägenheten i andra hand utan styrelsens samtycke eller hyresnämndens tillstånd riskerar att förverka nyttjanderätten till lägenheten. Föreningen har då rätt att säga upp dig som brf-innehavare för avflyttning.

Värmesystemet i fastigheten

Injustering

För att förbättra komforten och spara energi har vi justerat värmesystemet i fastigheten. Det innebär rent praktiskt att vi fördelar värmen rättvist så att alla lägenheter har rekommenderade 20-21 grader C. Utmärkande för ett injusterat värmesystem är bl a att temperaturskillnaden mellan värmeelementens övre och nedre del ökar. Känns elementet kallt nertill är det inte ett tecken på att det är fel på värmen utan ett gott tecken på att värmesystemet fungerar som det ska. 

Hur fungerar en termostat?

Belysning, hushållsaparater, sol och människor ger ett värmetillskott i lägenheten som man bör ta till vara på. Därför har vi installerat termostatventiler på alla värmeelement. När temperaturen i ett rum överstiger 21 grader C minskar termostatventilen automatiskt värmen från elementet. Elementet kan t o m bli helt kallt om värmetillskottet är mycket stort. På motsvarande sätt höjs värmen om rumstemperaturen sjunker under 21 grader C.

Du kan själv med hjälp av termostatventilen sänka värmen i tillexempel ett sovrum eller ett rum som inte används. Tänk då på att stänga dörren/dörrarna till rummet, annars kan det bli svårt att få en lägre rumstemperatur. Steget mellan varje markering på termostatventilen motsvarar ungefär en grads rumstemperatur.

Luftcirkulationen.

För att värmesystemet ska fungera är det viktigt att du underlättar luftcirkulationen kring termostatventilen. Möbler, gardiner och andra föremål som placeras framför elementen kan orsaka att rumstemperaturen blir för låg. Kontrollera därför först luftcirkulationen så att termostatventilen verkligen kan fungera innan du ringer och meddelar fel på värmen.

AB Energiekonomi.

 

Bredbandsleverantör.

Vår fastighet är ansluten till IP-Onlys öppna fibernät.

Samtliga bostäder och lokaler är installerade. Det innebär att alla lägenhetsinnehavare kan koppla upp sig mot IP-Onlys öppna neutrala fibernät där valet av innehåll och leverantörer är helt fritt. 

Val av leverantör av bredbandstjänster.

Styrelsen har valt att teckna ett gruppavtal med en av tjänsteleverantörerna i IP-Onlys öppna nätverk nämligen A3 (tidigare T3/AllTele).

  • Avtalet omfattar samtliga lägenheter i Brf Härden 105
  • I avtalet ingår Bredband 100/100 Mbit/s inkl. en router per lägenhet.
  • Gruppavtalet gäller från den 1 december 2017 och är i första hand ett tvåårsavtal.
  • Kostnaden för tjänsten kommer att ingå i den befintliga månadsavgiften till föreningen dvs ingen höjning av avgifterna kommer att ske. 
  • Alla kan surfa igång från och med 1 december 2017 via nätverkskabel till dosan som installerats vid ytterdörren alt. trådlöst med den router som kommer att delas ut till alla lägenheter.
  • Om någon vill uppgradera hastigheten eller välja andra tjänster hos A3 bekostas detta inte av föreningen. 
  • Routern tillhör lägenheten och ska inte tas med när man flyttar.

Det står givetvis alla fritt att inte välja A3 utan själva bekosta vilken bredbandsleverantör man önskar tillexempel kommer befintliga Comhems avtal fortsätta gälla. 

Om ni väljer att ansluta er till A3 och upplever problem eller har frågor med att komma igång, vill beställa någon ytterligare tjänst eller höja bredbandshastigheten ska ni inte ringa styrelsen utan:

A3 Kundtjänst 0770 250 550